Mohou bosenské potraviny díky české pomoci proniknout na trh EU?
Bosna a Hercegovina (BaH) patří k zemím, jejichž ekonomika je stále závislá na zemědělství a export potravin do EU čelí řadě výzev. Nedostatečné standardy pro kvalitu a bezpečnost potravin, které EU vyžaduje, jsou hlavním důvodem, proč evropské trhy zůstávají pro bosenské produkty živočišného původu prozatím uzavřeny. Tento fakt ovlivňuje cca 500 tis. místních farmářů. V roce 2013 vstoupilo do EU Chorvatsko, čímž BaH přišla o významný trh sousední země. Řešení nabízí zavedení nového systému pro kontrolu bezpečnosti potravin podle pravidel EU.
První krok k tomuto úspěchu představovalo předložení národního plánu monitoringu reziduí BaH, který Potravinářský a veterinární úřad EU po své terénní misi v zemi uznal za odpovídající unijním požadavkům. BaH však i nadále musela pracovat na zlepšení práce svých veterinárních laboratoří, kterým chyběla akreditace a validace testů stanovující obsah reziduí v potravinách, či na systému kontroly dozírající na manipulaci se vzorky, jejich skladování a označování.

Tohoto úkolu se chopil mezinárodní tým sdružující experty z USA (USAID), Švédska (Sida) a ČR (Státní veterinární ústav v Praze). Jejich společná snaha směřovala k přípravě bosenských pracovníků veterinárních laboratoří a inspekce potravin na zavedení národního plánu do praxe, a to v rámci projektu v gesci České rozvojové agentury „Posilování kapacit veterinárních laboratoří a veterinárních inspekčních služeb v rámci NRMP, Bosna a Hercegovina“ (v letech 2012-2014). Češi hráli v celém týmu nepostradatelnou roli, neboť s sebou přinesli zkušenosti nejen s vedením referenčních laboratoří evropské úrovně, ale také zkušenosti s integrací do EU. Americká a švédská strana projekt podporovala v rámci společného projektu FARMA, který zajišťoval administrativní, technickou a logistickou podporu za finančního přispění vlády USA prostřednictvím „Emerging Donors Challenge Fund“.

Čeští experti ze Státního veterinárního ústavu spolu s bosenským Státním veterinárním úřadem vybrali čtyři dobře vybavené místní laboratoře, s kterými dále pracovali. 50 vybraných laboratorních techniků dostalo možnost získat v českých akreditovaných laboratořích praktické zkušenosti s analytickými metodami sledující obsah reziduí v potravinách. Posléze Češi poskytovali poradenské služby k validaci laboratorních analýz i samotnému procesu akreditace bosenských laboratoří, který byl již zahájen ve Federálním agro-mediteránním institutu (v Mostaru). Veterinární fakulta v Sarajevu je nyní připravená k validaci metod pro testování mykotoxinů, Zemědělský institut v Banja Luka k detekci antibiotik či těžkých kovů. Veterinární inspekce byla poučena o příslušné legislativě EU, možnostech svého rozvoje, nakládání se vzorky i implementaci plánu pro monitoring rezidui.

V roce 2013 byl národní plán BaH pro monitoring reziduí přijat i samotnou EU. Od té doby BaH disponuje pevně určenými pravidly pro sledování reziduí ve vepřovém mase, mléku, vejcích a medu. Než se však opravdu s těmito potravinami setkáme na evropských trzích, bude to trvat ještě nějaký čas, neboť zavádění všech pravidel do praxe celé sítě laboratoří a provozů je dalším dlouhým procesem. Nicméně první kroky již byly i za přispění české pomoci učiněny. K úspěchům celého projektu se počítají tisíce bosenských farmářů, kteří budou profitovat z přístupu na trhy EU, stejně jako úspěšná mezinárodní spolupráce předních odborníku, kteří se k řešení situace v BaH sešli.